Bruke Breadboard

Ett “breadboard” er en plast plate med hull som man stikker ledninger og komponenter igjennom. Inne i platen er det kobber spor som kobler hullene sammen i rekker. Slik kan man koble sammen komponenter og ledninger for å lage en krets uten å måtte lodde sammen ting eller bruke masse krokodilleklemmer. Derfor bruker vi “breadboards” når vi skal leke eksperimentere og lage prototyper. Om vi gjør en feil eller er misfornøyd med hva vi har laget kan vi enkelt dra ut komponenter og legninger og bytte de ut som vi vil

bredboardwlines3

Bildet over viser hvordan hullene er koblet sammen under overflaten. Den røde og den svarte linjen har jeg farget slik fordi de er vanlig å bruke for positiv spenning (rød) og jord, eller null spenning (svart).

For å få greie på hvordan vi bruker breadboard, skal vi lage en enkel krets som lyser en lampe (lysdiode). Da trenger vi følgende:

vi trenger:

  • Lysdiode
  • 9v Batteri
  • Breadboard
  • ledninger / “jumpers” (breadboard jumpers er laget for å være enkle å trykke inn i breadboards)
  • motstander (her har jeg brukt 220 ohm (rød rød brun) men for å være på den sikre siden kan du gjerne bruke 1 kohm (brun svart rød) eller bruke “current limiting resistor calculator” her, mer om å lese motstandsverdier her)

Først Kobler vi till battericlipen rød øverst og svart nederst:

Deretter fører vi 9V (det er ikke 9 volt her før vi kobler til batteriet, men for å gjøre det enkelt kaller jeg det 9V) ned til en stripe i midtfeltet, det samme med jord:

Så fører vi 9V videre igjennom en motstand till ei ny stripe. Dette gjør vi for å begrense strømmen igjennom lysdioden så den ikke brenner ut med en gang eller i verste fall eksploderer. her har jeg brukt 220 ohm (rød rød brun) men for å være på den sikre siden kan du gjerne bruke 1 kohm (brun svart rød) eller bruke “current limiting resistor calculator” her, mer om å lese motstandsverdier her.


Så skal vi sette inn lysdioden. Lysdioden slipper kun igjennom strøm i en retning, så om man kobler den feil vei, vil det ikke gå noen strøm og den vil heller ikke lyse. For at man skal kunne se hva som er + og – på en lysdiode lages de med ett bein som er lengre og ett kortere. Det lengre beinet skal være + polen (eller anoden som det heter på pent) herifra kan strømmen flyte til minus polen.

Lysdioden (eller LED som det kalles på gangsta slang) Kobler vi fra motstanden til dit vi førte jord som vist under. Det lange benet (d.v.s. + polen) skal vi trykke inn der motstanden er fordi det er der den positive strømmen kommer fra 9V batteriet.

Deretter, er det bare å koble til vårt 9V batteri og lysdioden lyser!

Dersom den ikke lyser kan du ha bommet litt på ett hull (ta en kikk på bildet med de fargede linjene i toppen om du fortsatt er usikker på hvordan hullene henger sammen) , eller kanskje satt inn lysdioden feil vei? Det er også ganske lett hendt at ledningene fra battericlipen detter ut av hullene i breadboarden.

Krokodille klemmer er også hendige nåe man jobber med prototyper, men tungvint å bygge større kretser med. Her er samme krets laget med krokodille klemmer:

trykk på bildet for å se stort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Booking

want to book a concert or a workshop contact me here:

book@captaincredible,com

News

NEWS

Clocktap Guitar Pedal:

Tiny microbit:orchestra Installation:

Livestream concert announcement:

Fantasy Mansion

Reprint XMAS 2017

Order here

Planck Midi/CV controller register interest here

More info on Planck here

Forest Moon Music Video

Dead Cats Coming Oct2015

on Metronomicon Audio

New EP out NOW!!!1

New VST ploggin!