DIY ELECTRONICS

Kondensatoren

Kondensatoren er kanskje den mest mystiske komponenten for folk flest, og er kanskje den vanskeligste å brette hjernen rundt. De følgende punktene bidrar til å gjøre den mystisk for mange:

  • strøm kan ikke flyte igjennom en kondensator
  • vekselstrøm (f.eks lyd) forflytter seg igjennom kondensatoren likevel
  • kondensatoren lagrer en spenning for så å slippe den ut når anledningen byr seg
  • noen kondensatorer er kjempe store men har liten verdi (målt i farad) mens andre er bittesmå i forhold og kan ha mye mye større verdi

Jeg liker vann og rør analogien for elektronikk, der ledningene er store rør der vannet (strømmen) for renne uhindret, motstandene er trange rørbiter som vannet må trenge igjennom og potensiometrene er vannkraner. Og man kan også plassere kondensatoren inn i denne analogien.  Man må bare se for seg en rar tank med gummimembran i midten og rør ut fra hver side:

Her ser vi at kondensatoren først lades opp, ved at vi trykker vann inn fra en ende. Mens vi gjør dette må det også slippe vann ut andre siden så membranen får plass til å flytte på seg, Dermed går det jo på en måte en strøm igjennom kondensatoren mens vi gjør det, men med en gang membranen fyller hele tanken, kan det ikke gå strøm lengre, da er kondensatoren fullt oppladet. Hvis benene kobles til hverandre vill spennet i gummimembranen trykke vannet tilbake igjennom ledningen til det er like mye vann på begge sidene. Da er kondensatoren utladet.

Det er selvfølgelig ikke vann inne i kondensatoren dette er bare en analogi for å forstå hvordan den oppfører seg når vi trykker strøm inn i den ene enden. Det er viktig å huske at når det ikke er noe koblet till en kabel, (eller kondensator-ben) er det som at det er en kork i enden av røret. Det er dessverre, eller kanskje heldigvis ikke slik at elektrisiteten renner ut fra kabel stumpene. Dette gjelder alle komponentene vi kommer til å leke med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>