DIY ELECTRONICS

LED norsk

Lysdioden er en diode som gir fra seg lys når det passerer strøm igjennom den. Lysdioden finnes i mange forskjellige farger og størrelser. Det finnes suberbright leds (lysdioder som gir veldig sterkt lys), infrarøde leds (lysdioder som avgir infrarødt lys, som ikke kan ses med menneskeøyet), RGB leds (som blander rødt grønt og blått for å gi hvilken som helst farge i regnbuen) og til og med blinkende leds (som blinker når man gir de strøm)

På samme måte som en vanlig diode slippes strømmen kun en vei igjennom lysdioden. Nemlig fra + til -. Det lange beinet på lysdioden er + og det korte benet er minus. Om vi forsøker å sende strømmen feil vei igjennom lysdioden vil det helt enkelt ikke gå noen strøm. Denne egenskapen gjør at vi kan bruke lysdioder for å blannt annet passe på at om batteriet kobles på feil vei, så tar ikke kretsen noe skade.

Det eneste man må passe på når man kobler en LED til en strømkilde er at det også må være en motstand før eller etter lysdioden for å bremse ned strømmen litt. hvis vi ikke gjør dette vil lysdioden veldig for bli for varm og brenne ut (i hverste fall kan de eksplodere med ett lite poff) Vanligvis passer det fint med en 220 ohms motstand (rød rød brun). men om man vil være mere nøyaktig eller om man vil koble til flere lysdioder til samme strøkilde er enkelt å bruke en online kalkulator som denne eller denne.

Om man skal bruke vann og rør analogien her, så er en diode ett rør med en ventil inni som bare slipper igjennom vannet en vei, men som ikke tåler at vannet renner for fort igjennom ventilen. om det i tillegg er en lysdiode avgir ventilen lys når vannet strømmer igjennom :)

Noe av det enkleste og morsomste man kan gjøre med LEDs er å lage såkalte LED Throwies. Disse er helt enkelt en lysdiode teipet fast i ett lite knappebatteri (uten motstand, men siden knappebatteriet gir så lite strøm går det bra).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>