Potmeter

Potmeter, eller “Rotary Potentiometer” (også kalt pot, knott, vriompeis eller potensiometer på norsk) er en variabel motstand. Når man vrir på skaftet varierer den motstanden imellom koblingspunktene på samme måte som krana på badet varierer trangheten på vannrøret. Potmeter har en verdi printet på seg som f.eks 10K (10 kilo-ohm) eller 1M (1 megaohm). Denne verdien er den maksimale motstanden den kan lage (det blir ikke trangere i vannrøret en dette)

Potmeteret har 3 tilkoblingspunkt og inne i potmeteret er de koblet slik:

Når man vrir på potmeterets skaft flytter vi det som her kalles slider men som oftere kalles wiper. Når denne står helt til høyre er det ingen motstand mellom punktene 1 og 2, mens det er maksimal motstand mellom punkt 2 og 3. Når vi vrir skaftet mot høyre vil vi øke motstanden mellom 1 og 2, mens vi minsker motstanden mellom 2 og 3. Motstanden mellom 1 og 3 vil alltid være maks motstand (d.v.s. 1k på en 1kpot og 1m på en 1m pot)

Når vi kun skal bruke potmeteret for å variere en motstandsverdi bruker vi kun 2 av de 3 ben, enten ben 1 og 2, eller ben 2 og 3 ettersom hvilken vei vi vil at potmeteret skal fungere.

Men! om man bruker alle tre tilkoblingspunkt funker ikke potmeteret akkurat helt som vannkranen, det vil si den funker mer som varmtvanns blanderen på sånne kraner med en stav man vrir fra venstre til høyre. Dette bruker vi når vi lager midi kontrollere eller volum potmeter.

I tillegg til hvor mye maks motstand potmeteret har, står det gjerne en “A” eller en “B” eller kanskje “LOG” eller “LIN”

“B”en står for Lineær, d.v.s. motstanden endrer seg lineært når man vrir skaftet. Dette er den typen vi kommer til å bruke aller mest.

“A” betyr at potmeteret er logaritmisk, også kalt “Audio taper” (engelsk taper ikke norsk taper). Her endres motstanden logaritmisk når man vrir på skaftet.

Bildet under illustrerer forskjellen, den stiplede linjen er den logaritmiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Booking

want to book a concert or a workshop contact me here:

book@captaincredible,com

News

NEWS

Clocktap Guitar Pedal:

Tiny microbit:orchestra Installation:

Livestream concert announcement:

Fantasy Mansion

Reprint XMAS 2017

Order here

Planck Midi/CV controller register interest here

More info on Planck here

Forest Moon Music Video

Dead Cats Coming Oct2015

on Metronomicon Audio

New EP out NOW!!!1

New VST ploggin!