Enkel oscillator (vi lager lyd)
Dette anbefales som det første prosjektet man begir seg utpå for å lære de grunnleggende kunnskaper man trenger for å lage synter!
Vi skal lage en oscillator!
Slik kan den bli seende ut:
Og denne videoen viser hvordan man bygger en:
En oscillator er helt enkelt en krets som lager svingninger som vi kan føre ut i luften via en høyttaler i form av lyd.
Ved å ta i bruk det siste innen avansert “virtual-reality” og datagrafikk (det samme som de brukte i Avatar) kan vi se for oss hvordan den ferdige kretsen kommer til å se ut, før vi faktisk har bygd den! Dersom du har bygd noe på breadboard før kan du sikkert bare se på følgende bilde å bygge kretsen utifra det. Ellers har jeg lagt til fotografier og trinnvis forklaring videre nedover siden. Anyhoo, slik ser kretsen ut lizm:
trykk på bildet for å gjøre det stort
(merk at det virtuelle 3D potmetret avbildet over er litt mindre en de virkelige potmetrene vi omgir oss med i den kjipe virkeligheten, hvilket betyr at de to benene vi kobler de blå ledningene til er lengre fra hverandre i virkeligheten, men det skjønte du jo)
Vi trenger følgende:
Vi Trenger:
(lys-dioden min er formet som en diamant fordi jeg klippet den ut ifra ei IKEA lyseoppheng) din ser nok mer sannsynlig slik ut – (lenke til LED på futurlec)
(du trenger ikke disse du kan lodde noen ledninger på jack- kontakten din om du vil men det er kjekt å ha krokodilleklemmer (lenke til krokodilleklemmer på biltema (finnes også på elfa))
Dette er kabler som er lett å bruke på breadboard (futurlec)
(om du ikke har brukt breadboard før eller syns det er vanskelig og eller teit så se her) (futurlec)
her bruker vi en lineær 1M pot (futurlec – 1M Linear Taper Potentiometer. Sikkert lurt å handle flere så har du til senere prosjekt)
(futurlec – disse er kule, kjøp gjerne flere for dette er billig moro! Jeg synes typen “PHOTOCELL 3” funker best)
-
Kondensatorer
(futurlec – fint å ha 10nF (0,01uF) 100nF (0,1uF) og 1uF å leke seg med disse er billige og det finnes flere typer, disse er mylar)
(futurlec – her bruker jeg den som heter “high quality …” den er litt dyrere, og du kan selvfølgelig bruke hvilken som helst av de andre man må bare vite hvilke tilkoblingspunkt som går til hvor på jack- kabelen, det kan man finne ut med ett multimeter) (futurlec)
CD40106 Hex Inverter Schmitt Trigger (futurlec – dette er chipen også kalt IC eller integrated circuit)
og sist men ikke minst, eller heh jo, minst også
heh… motstandene mangler visst på bildet over, men jeg brukte 2 stk 220 ohm motstander. Det er fint å ha mange motstander og de er sykt billige. Jeg ville ha kjøpt en håndfull 1kohm, 10kohm, 1M, 220 ohm og 100kohm. Her er en lenke til motstander på futurlec
i tillegg til denne listen behøver man selvfølgelig en Jack- kabel (fåes i musikkforhandlere f.eks her) og en høyttaler/gitaramp/stereo e.l. å spille lyden ut igjennom. Disse er fine til slike eksperiment men det meste funker. eventuelt kan man rive ut høyttaleren fra noe gammelt skrot og koble til den.
———————————————————————————————————————
La oss komme i gang!
Da begynner vi med Chipen vår, den heter “40106 hex schmidt trigger inverter”. Vi kan lage 6 oscillatorer med en slik chip. i denne instruksen nøyer vi oss med 1. Chipen plasseres over “grøfta” i midten på breadboardet slik:
Det er viktig at chipen står riktig vei. Den har ett lite hakk eller en liten prikk som hjelper oss med å se hvilken vei den står.
Sett i chipen med hakket eller prikken til venstre. Da er bena nummerert i stigende rekkefølge mot klokka som vist over.
Slike chiper behøver strøm, og de fleste chiper (ikke alle) vil ha strøm inn øverst til venstre og ut nederst til høyre. Jeg kommer til å koble 9V til det aller øverste sporet og jord til det aller nederste sporet (dette er lurt å gjøre for å ha oversikt over hvor strømmen er, Ofte er det lurt å ha 9V og jord på hvert sitt spor både oppe og nede (som illustrert her) når prosjektene blir større og trangere)
Da kan vi med det samme koble til battericlipen så vi ser tydelig hva som er 9V og hva som er jord:
Så legger vi til en kondensator imellom ben 1 på chipen, og Jord. Størrelsen på kondensatoren vil avgjøre hvilken tone oscillatoren lager. Jo større kondensator, dessto dypere tone. Jeg begynner med en 100 nanofarad kondensator (kondensator koden for 100nF er 104). Mer om kondensatoren her.
Deretter skal vi ha et potmeter imellom ben 1 og 2 på chipen, men siden motstanden ikke får plass her må vi sette den ett annet sted og koble den til med ledninger slik:
På poten min står det B1M. “B”en betyr at poten er lineær (les mer om lineære vs. logaritmiske potmeter her) og at maks motstand er 1 megaohm (1 000 000 ohm)
Nå har vi egentlig laget oscillatorkretsen, og vi kunne tatt lydsignalet rett ut ifra ben nr2 på chipen. Men dette signalet er fryktelig høyt. Så for å minske faren for at oscillatoren skader det utstyret vi plugger den inn i skal vi dempe det litt med noen motstander. bruk 2 like store motstander , alt fra 220 ohm til 10 kohm burde iallefall hjelpe litt (jeg har brukt 2x 220 ohm fordi det var det som lå foran meg akkurat der og da)
Bættre! så profft! Herre kallies en “spenningsdeler” på pentrøndersk og siden vi bruker to like store motstander deler vi den opprinnelige spenningen som kom ut av oscillatoren (som sikkert var i nærheten av 9V) på 2 (vi får rundt 4.5V) Dette er fortsatt langt unna normalen men jeg har laget mange mange slike uten å ødelegge noe lydutstyr enda. Og i neste instruks kan vi se på å lage volumkontroll.
Nå er det bare å hente det deilige dempede lydsignalet ut av de bittesmå hullene i vårt breadboard. For å illustrere hvor jeg henter lyden fra har jeg stukket to ledninger inn i mitt breadboard. En er koblet imellom de to motstandene som vi lagde spenningsdeleren med, og den andre går til jord (den svarte ledningen til batteriet)
Dette kobles til jack-pluggen vår:
Dersom man ikke har en jack- kontakt eller bare ikke gidder å koble den på kan man ta en snarvei
Koble på batteriet:
slik skal kretsen se ut (trykk for stort bilde):Da er det bare å plugge den andre den ene enden av jack- kabelen din inn i oscillatoren din, og den andre enden inn i en gitar-amp/miksebord/høyttaler/stereo/ekorn hva som helst lizm. Her er et pent bilde av meg som plugger den inn i mikseren min til inspirasjon: (P.S. lurt å skru ned lyden helt før du plugger inn og så skru opp forsiktig, for oscillatoren din er jævlig høy skjønner du)
BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEP!
Da kan du danse i et kvarter mens du vrir på knotten og gliser!
Hva ville du sagt om jeg fortalte deg at det kunne bli enda mere heftig en dette ?
Bytt ut potmeteret med den lysfølsomme motstanden (også kalt LDR)! … fort !!!1
Woo hoo nå kan du danse og styre synten med armene og lysbryteren og lommelyter og alt samtidig!! Jean Michelle Jarre kan gå å legge seg!
Om vi titter på et diagram av innmaten i chipen ser vi at vi har brukt 1 av i alt 6 invertere (de små trekantene)
Dette betyr at vi kan lage 6 oscillatorer med en slik chip! Da kan vi leke med syke ting som klanger og modulasjon (f.eks en oscillator blinker en lampe som lyser på en lysfølsom motstand som styrer en annen oscillator) Dette skal vi gjøre i neste prosjekt!
stay tuned!
Spørsmål og svar om dette prosjektet på FORUMET
what?
er du i live?
Kommer det mer?
Ja, siden er under utvikling og lanseres i januar en gang, da kommer det mye mere!
Godt å høre, for finne på noe annet lurt i mellomtiden, noen tips?
http://www.urban75.org/useless/bored.html
eller om du vil ha noe mer relevant:
http://www.makezine.com
http://createdigitalmusic.com/
ty
kan du ikke legge ut en video om hvordan man kobler alt opp i den boksen? mye stiligere med alt i en boks en løst på en hvit plate.
Det er ganske fett med hvit plate også da, men den neste instruksen altså enkel oscillator 3 dreier seg om å bygge allt inn i en boks! den skal jeg lage når jeg kommer hjem fra Tromsø. Men da anbefaler jeg å ha gått igjennom del en og 2 først, så man ikke svir av seg fingra og lodder allt helt feil lizm.
takk for det 😉 har sett gjennom del 1 i dag og skal ta del 2 i morgen.
PS. kjempebra konsert i dag 😀
jævli irriteranes me den stemmen…btw, AWESOME KONSERT IDAG :P<3
eg lika stemmen eg. Jævli kul konsert forresten.
Hei!
Har du flere linker til å kjøpe de jumper-ledningene? Og signal-ledningene? Var veldig vanskelig å finne fram til de, usikker på hvilken type jeg skal kjøpe (helst i Norge).
Stay Awesome!
Hei, tror ikke det erså lett å finne det i norge, Robonor som var de eneste jeg kjente til som solgte slikt har avviklet driften,jeg tror youblob.com skal ha tatt over for import av sparkfun ting:
http://www.youblob.com/shop/products/electronics/prototyping/wires/PRT-11709
men jeg har ingen erfaring med å bestille ifra de
og det er billigere fra tayda:
http://www.taydaelectronics.com/premium-jumper-wires-male-male-200mm-pack-of-40.html
tayda leverer ganske raskt,
ellers bruker jeg å lete etter jumper kabler på ebay,
Når det gjelder “signal kabler” så antar jeg at du mener jack kabler, De kan man finne på musikkbutiikker eler ebay ( http://www.ebay.com/itm/Boza-6-X-1-4-Inch-90-Right-Angle-Jack-Guitar-FX-Pedal-Patch-Cable-1-Ft-/200944360081?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2ec9379a91 )
håper dette var til hjelp
Daniel
Takk skal du ha! Alt hjelper 😀
Når jeg mente signalkabler, så tenkte jeg på to kablene du koblet i breadboardet å satte krokodilleklemmene på. Men det er vel vanlige jumpers man bruker til det sikkert?
Jepp, det bruker man helt vanlige jumper kabler til 🙂
Okei! Da er alt utstyr bestilt, så nå er det vel bare å vente :p takk ska du ha! 😀