Youkoso’s DIY MIDI kontroller

Dette er en slik typisk “min første midikontroller”, om dog en smule glorete, men den var lett å få til å funke siden all elektronikken kom ferdig og klar til bruk.

Jeg hadde veldig lyst til å kjøre på for fullt med en gang og sveise isammen et MidiBox prosjekt men skjønte fort at dette lå litt over mitt nivå, både på loddefronten og elektronikkfronten… såå jeg slo dette fra meg igjen (inntil videre!), men så ramlet jeg over to kontrollere; Builder fra Livid Instruments og UMC32 fra Hale Microsystems. Livid sitt system er et modulbasert DIY produkt der du kjøper ferdige kretskort og kobler disse sammen etter behov (mange muligheter her særlig med tanke på sequensere og ting med knapper med lysautomasjon etc.) men det koster jo så innigranskauen mye! Så jeg valgte et lite USB kort fra Hale istedet. Dette koster ca 550,- NOK + frakt og du trenger kun et Ribbon Cable Kit (flatkabel og plugger som passer på kortet) i tillegg for å koble på ønskede brytere og knotter. I skrivende stund er de utsolgt på sin egen side men Sparkfun selger dem også.

I tillegg trenger man noen knapper og skruknotter o.l. slik at man har noe å leke med. Jeg designet layout’en før jeg bestilte deler så jeg visste hva jeg skulle kjøpe, men har du noe liggende eller noe som kan demonteres fra noe annet så duger det sikkert i haugevis! Vippebrytere, trykkbrytere og alt av analoge av-på brytere fungerer utmerket, men jeg leste noe om at dersom man skulle ha pot-metere tilkoblet burde disse være lineære 10k pot’er… jeg kjøpte disse fra Jameco som fungerte utmerket, pluss svarte metallhoder (som jeg i ettertid kunne ønske viste litt mer nøyaktig hvilken posisjon de er i, kjøp heller noen som har tydelige posisjonsmerker!)

I tillegg kjøpte jeg en tilsvarende antall 0.1uF kondensatorer (som skal loddes mellom jord og leder på pot-meteret for å fjerne støy), noen toggle-brytere og en del blå lysdioder. Som om ikke det var nok kjøpte jeg også 12stk VerySpecialHighGradeJapanese Arcade Buttons! fra Dj TechTools, knapper man ikke får nok av å trykke på! Så var det bare å sette i gang med kassa mens man ventet på posten… over havet… ja.

Jeg hadde tilfeldigvis liggende litt “plank” fra et ikke fullt ferdig montert kjøkken, nærmere bestemt de listene man har under benken for å skjule smulene, og disse hadde en slik fin trefinish! Med litt hjelp av no lim ble de en fin kasse til slutt!

Fant også litt plexiglass i skrothaugen som jeg kuttet til som topp-plate etter å ha vurdert å få noen til å etse/maskinere e.l. en plate med fin printet tekst og proffsig layout, men slikt koster mer enn det smaker. Eller, det koster hvertfall en del fortsatt, og jo mer du kjøper jo mindre DIY blir det og til slutt har du brukt mer enn en ny kontroller koster i butikken og ja, sånn vil vi jo ikke ha det! Etter votter og vinter kom det saker i posten også og ting ble med ett litt mer komplett!

For å lage hull i pleksiglasset brukte jeg drill og noen skarpe borr, og en liten hullsag med senterborr for de store hullene til Arcade knappene. Så var det å finne frem loddebolten. Systemet på denne kontrolleren er veldig enkelt, du har 32 kanaler tilgjengelig og du kan selv velge hva hver enkelt kanal skal være til, pot eller knapp, tangent kanskje etc. De 32 kanalene er fordelt på 4 kontakter på USB kortet ment for tilkobling av flatkabelkontakter (som du får i Ribbon Cable Kit’et fra Hale) hvor hver enkelt kontakt har 8 kanaler samt jord og +5v leder. Alle potmetere må tilkobles jord og +5v leder og en kabel for signal til kanalen. Vanlige brytere trenger kun jord og leder til kanalen. Alt dette er veldig bra beskrevet i manualen så det tar ikke lang tid å skjønne prinsippet egentlig 🙂

Mellom jord og +5v på Pot-meterne loddet jeg som sagt en 0.1uF kondensator for å eliminere støy som anbefalt fra produsenten, dette har fungert utmerket! Ble en del kabler til slutt da…

For effektens skyld ville jeg ha litt lys inni her og så jeg loddet 10 blå, sterke lysdioder på et lite kretskort sammen med hver sin motstand (husker ikke verdien men det kan regnes ut med en eller annen online resistor-calculator lett) og rett på en USB-kabel, ble saker! Det finnes et eksternt power-punkt på UMC32 kortet du kan koble ting som lysdioder også men da må du være 3 ganger verdensmester i loddebolt (jeg er ikke på pallen engang) og da kan det vel fort bli problemer med overbelastning på USB porten så det er sikkert lurt å holde seg til egen kabel på sånt. Det er ihvertfall en god unnskyldning syns jeg.  Ang. dioder så kan disse også kobles til sin egen midi-kanal og aktiveres via midikortet utifra hva du vil det skal aktiveres av, ganske greit å sette opp i programvaren som jeg kommer tilbake til snart! (husk riktig motstand i tillegg på dioden bare!)

Ble ganske ok til slutt også egentlig, ihvertfall til å være første forsøk…

Så fort all lodding og kobling og kosing er over er det bare å laste inn medfølgende programvare og sette opp kontrolleren for første gang. I Hale’s program velger man hva alle de forskjellige kanalene er til, om de er impulsbrytere, av/på brytere, pot-metere, lysdioder, hva som aktiverer hvem og hvor ogsåvidere, og når dette er gjort lagres dette til chip’en på kortet og kontrolleren er klar til bruk! I den sammenheng kan det være lurt å notere seg hvilken kanal du kobler hver enkelt knapp til, lag en tegning og dokumenter for du kommer til å glemme det!

Jeg har ikke fått testet min godt nok enda men brukte den en del i Reason med hell, skal prøve å integrere den litt mer med Cubase etterhvert nå tenkte jeg. Kortet kan også seriekobles med flere andre kort om man trenger mer enn 32 kanaler, så alt i alt en ganske ålreit og billig midikontroller for alle som ønsker å sette sitt eget preg på ting!

Tror ikke jeg går av veien for å kjøpe dette igjen om jeg bare skal ha en enkel midikontroller av en eller annen grunn og har lyst til å lage den selv. Ihvertfall deler av den. Den delen som syns.

Fant forøvrig en video av en kar som tester sin UMC32 baserte kontroller med masse samples og loops i Ableton Live her:

So… stay tuned for more… TALES! OF! INTEREST!

– Youkoso

4 Responses to Youkoso’s DIY MIDI kontroller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Booking

want to book a concert or a workshop contact me here:

book@captaincredible,com

News

NEWS

Clocktap Guitar Pedal:

Tiny microbit:orchestra Installation:

Livestream concert announcement:

Fantasy Mansion

Reprint XMAS 2017

Order here

Planck Midi/CV controller register interest here

More info on Planck here

Forest Moon Music Video

Dead Cats Coming Oct2015

on Metronomicon Audio

New EP out NOW!!!1

New VST ploggin!