Youkoso’s Powerpufferator!

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

OMG LET’S DO IT ALLREADY!!!

Men først… sett deg godt til rette, fyll kaffekoppen til MAX merket og la oss ta en titt på dette fine koblingsskjemaet:

Dette er hvordan hele kretsen ser ut om vi setter den opp på et breadbord. Om du har nok deler liggende til f.eks. to stk POWERPUFFERATOR’er så kan du jo bygge en på breadbord først før du starter med å lodde ting fast. Jeg syns hvertfall det er en grei måte å få oversikt på og da har man også en fysisk modell å se på imens man jobber. For å sette sammen denne saken trenger du kun følgende:

1 stk eksperimentkort – 59 kroner på Clas Ohlson (kjøp det med 3 hulls baner, ikke det med kobberøyer)

1 stk 9 volt batteri – 25 kroner (kjøp et nytt, ikke tøm nærmeste brannvarsler, da virker de ikke når det tar fyr etterpå når du glemmer loddebolten på bordet fordi du kom på at Futurama eller no går på tv og den episoden hvor det står 10 Home 20 Sweet 30 GOTO 10 på veggen til Fry er skikkelig morsom og du må ut og handle etterpå for det glemte du i går og du er sulten)

1 stk Jack tilkoblingskontakt – 12 kr på Futurlec

1 stk 500k potmeter – 3 kr på Futurlec

1 stk 10k potmeter – 3 kr på Futurlec

1 stk 40106 Hex Schmidt Trigger Inverter – 2 kr på Futurlec

1 stk IC socket med 14 ben til å sette 40106’en i – 50 øre på Futurlec

1 stk 9 volt batteriklips til å koble batteriet med – 50 øre på Futurlec

1 stk LED av valgfri farge, du må ikke bruke rosa selv om det er veldig veldig kult – 4 kr på Futurlec

1 stk 10k Ω motstand – 50 øre på Futurlec

1 stk 470 Ω motstand – 50 øre på Futurlec

1 stk av/på bryter – 3,50 kr på Futurlec

2 stk 1 uF kondensatorer – 2,50 kr pr stk. på Futurlec

Totalpris: 116,- kroner

Hvis du i tillegg tenker på at du sikkert får laget 4-6 stk på et eksperimentkort kan du dele den prisen på det, eh, feks. 59 / 4 = 14,75 (ok måtte åpne calc der) og da er vi nede i 71,75 kroner pluss frakt da fra Futurlec men: Når du først er inne på futurlec og handler, kjøp med et lite lager for det er veldig mye billig der som du kan lage veldig mye moro med! Jeg hadde aldri laget en krets som lagde lyd før jeg leste Captain Credible’s Enkel Oscillator Del 1, heller aldri brukt et breadbord men nå skjønner jeg ikke hvordan jeg har klart meg uten. Nok prat! Mer fixing!

La oss starte på Steg 1.

Sag av en passende stor bit som skal være kretskortet vi bygger POWERPUFFERATOR’en vår på.

Så setter vi IC socketen på kortet slik at vi kan lodde og styre uten at selve 40106 IC’en er i nærheten, da trenger vi ikke bekymre oss for at den blir skadet av for stor varme på loddebolten etc.

Tape Socketen fast slik at den ikke faller av når vi snur kortet på hodet for å lodde den fast.

Plasser socketen slik at bena står midt på en 3 rader, da har vi plass på begge sider til å koble ting til denne “porten” på chip’en.

Så der, første steg unnagjort! Så finner vi frem de to motstandene våre, en på 10k Ω og en på 470 Ω.

Begge to skal gå fra ben nummer 4 på chip’en og til hver sin 3-raders blokk på undersiden av kortet. 10k Ω motstanden skal vi koble til LED’en og 470 Ω motstanden er lyd ut fra den ene av de to oscillatorene vi bruker på 40106 chip’en. Etterpå skal vi lage en lask fra ben nummer 2, som er lyd ut fra den første oscillatoren, og til samme sted som 470 Ω mostanden er koblet, og så skal det gå en ledning fra det koblingspunktet og ut til jackpluggen. Men en ting av gangen!

Nå har vi fått motstandene på plass, på tide å bli kvitt de lange bena!

Klipp dem av med en avbitertang og ta vare på dem, vi trenger dem nemlig til å lage noen lasker.

Nå kan vi ta en av de bena vi klippet av og lodde mellom “port” 4 og neste plate, så her:

Da får vi en utvidelse av denne “porten” slik at vi har litt mer plass å lodde ting til denne, og nå vil begge motstandene være koblet til ben 4 på chip’en. Legg merke til hvordan dette ligner på breadbord oppsettet også, har du laget den på breadbord først er det lettere å få oversikt når man jobber med loddingen.

Topp sa folk! Da kan vi finne frem 1uF kondensatorene våre og sette disse mellom ben nr 1 og nedre rad og ben nr 3 og nedre rad, slik som på tegningen i starten av guiden!

Så lodder vi dem fast på undersiden:

Slik. I samme slengen som vi er under her og lodder så legger vi en lask fra ben nr 7 og til den nederste raden og så deretter lodder vi deler av den nederste raden sammen. Dette skal nå bli jordingspunktet vårt, der vi kobler til minus på batteriet. Også her er det lett å se sammenhengen med arbeidstegningen på breadbordet, hvor hele nedre rad er jord.

Og så, på tide å finne frem litt knotter og knapper!

Lodd kabler til potmeterene og av/på bryteren samt LED’en slik at vi kan plassere dette hvor vi vil etter at kretskortet er ferdig. Greit å ha litt lengde, 10-15cm kanskje, avhengig av hva slags boks du vil putte dette inn i så klart, da har du mer valgfrihet på hvor du kan sette ting! Om du trenger tynne kabler kan du jo finne en gammel telefonkabel eller nettverkskabel slik jeg har gjort her, de har 8 tynne ledere i seg som funker fint både til bruk på breadbordet og til loddeprosjekter!

Av/på bryteren er jo veldig grei, en inn og en ut!

Lodd de to høyre bena på potmeterene på samme kabel og den venstre for seg selv.

Som sagt, lodd på riktig ben på jack kontakten, nemlig de som løfter på seg når du putter en jack kontakt inn i den. Det er kun disse som har kontakt med jack kontakten når den står i så tar du de andre bena får vi ikkeno lyd ut og det er jo det som er litt av vitsen. Ikke for det, den ser jo fin ut og så den gjør seg bra som pynt men det er litt ekstra kult med lyd. Jepp!

Da var vi kommet til den flaue delen. Et oppvakt hode vil kanskje se utifra koblingsskjemaet at PLUSS på batteriet skal kobles til ben nr 14, øverst til venstre, på chip’en. IKKE på ben nr 8 som jeg har gjort her. Så vær vennlig å lodd den slik jeg har tegnet inn i stedet og så snakker vi ikke mer om det, hehe… Den svarte kabelen fra batteriklammen (minus) kan vi lodde til en egen “plate” på kortet som vi også lodder en av bryterledningene til, og så lodder vi den andre bryterledningen til Minus/Jord-raden vår. Nå må strømmen fra batteriet gjennom bryteren for å danne en krets og voila! så kan vi skru den av og på uten å trekke ut batteriet.

Så lodder vi på Potmeterene våre, 10k pot’en på ben 1 og 2, 500k pot’en på ben 3 og 4.


Jack kontakt socketen som vi vil sende lyden ut til kobler vi mellom jord/minus og det punktet som 470 Ω motstanden går til. Pass på at riktig kabel kommer på signal og jord! I tillegg (selv om det ikke syns så godt på bildet men ser du de grønne ledningene bak der?) så kobler vi til LED’en vår mellom jord/minus og det punktet som 10k Ω motstanden går til. Pass på at du får riktig leder fra LED’en på minus, se her om du er i tvil!

Så til slutt lodder vi en lask mellom ben nr 2 på chip’en og det signalpunktet for lyd ut slik at vi både får lyden fra den første oscillatoren (via lasken) og den andre oscillatoren (via 470 Ω motstanden) til signalet på jackpluggen. Her har jeg også loddet plussledningen fra batteriet på RIKTIG BEN slik du sikkert allerede har gjort… bra!

Sånn ser altså kortet vårt ut på oversiden nå, alt ferdig loddet og klart for å sette i 40106 Hex Schmidt Trigger Inverter chip’en.

Og slik ser det ut etter at chip’en er installert. Den kan være litt teit å få inn i socket’en, pass på at alle bena er kommet inn i sporene sine før du dytter den litt hardt nedover. Om bena spriker mye på chip’en går det an å trykke den mot bordplaten litt slik at du bøyer alle bena litt innover samtidig og de kommer likt på en rekke.

Sånn! Da har vi laget all hardware ferdig, det er bare å koble til et 9v batteri og koble en jack kabel mellom utgangen og en mikser/forsterker/aktiv monitor eller no slikt og spille i vei! MEN!!! Husk at vi ikke har noen volumknapp på denne saken og lyden som kommer ut kan være ganske høy, så skru ned volumet helt på mikseren/forsterkeren din før du skrur på din POWERPUFFERATOR!

Her er en liten video av meg som spiller hele Powerpuff Girls® End Theme Song på min POWERPUFFERATOR!

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

Og sånn dersom du hadde (som meg) loddet plusskabelen på feil ben, nr 8 istedet for 14, så ville det hørt slik ut istedet; BA-BA-BA-BA-BA og ikke BO-BA-BO-BA-BO-BA, slik som dette:

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

Jepp. Men det var jo ikke like kult. Eller syns du det? Vel, da kan du jo bare lodde plussen på ben 8 istedet 🙂

Men, er dette alt spør du? Nai nai nai! Vi må jo ha det inn i en pen forpakning, slik alle kjempesuperproffesjonelle produkter har! Og da trenger vi først, vel, en forpakning av noe slag.

Jeg fant meg en svart boks som det har vært et eller annet Olympus produkt inni, en linse tror jeg men hvem vet, uansett var den tom og passet fint, men du kan jo bruke absolutt hva som helst, stapp det inn i en fyrstikkeske om du vil, eller en gammel matboks, eller hva med en panelovn slik Captain Credible helt sikkert ville valgt!?

Noen borr, en drill og en limpistol er å anbefale til denne delen av prosjektet!

Om du vil ha ting helt på stell kan du jo måle litt med en linjal og tilpasse hvor hullene skal være for å få det likt på alle kanter, eller så tar du deg en dose kunstnerisk frihet og setter ting hvor det måtte passe!


Her har jeg borret hull til bryter (nederst midt på) og LED (øverst midt på), Jack utgangen (på sida, syns ikke) og til de to potmeterene på hver side av midten. Legg merke til at hullene til potmeterene har små hull ved siden av seg, disse er til noen små tapper som sitter på en plate på potmeteret og som går inn i de små hullene når vi installerer pot’en. De forhindrer at hele potmeteret kan vries rundt og rundt om det skulle bli sittende litt løst.

Stram til alle mutterene med en tang slik at alt sitter godt, husk at din POWERPUFFERATOR vil få veldig mye medfart så fort den taes i bruk siden ting bare tar helt av når man er i nærheten av den, så det er viktig at ting er laget for å holde!

Og sånn ser det ut på innsiden. Jeg har limt fast LED’en på innsiden med en limpistol, dette funker veldig bra om man ikke har en egen LED socket med mutter eller no slikt fancy, men du kan jo også bare brette ut beina til hver sin side (woooo!) og teipe dem fast (woooooooo! …sorry) anyways, eh, teip ja, dobbeltsidig teip duger veldig bra til å feste batteriet med inni boksen, slik at dette ikke ruller rundt inni der og ødelegger alt mulig rart.

Holder med en liten bit 😀

Og da ser det jo egentlig ganske ryddig ut! Det eneste som står igjen nå er å pynte litt med noen passende skruknotter og klistremerker kanskje?!

Sånn kan det jo bli seendes ut…

Men jeg valgte heller å sette på noen digre metallskruknotter som så litt kule ut sammen med den svarte boksen! Og så, siste hånd på verket:

KLISTREMERKER! Du har sikkert også liggende noen Powerpuff Girls® klistremerker du ikke bruker, finn dem frem nå og ikke vær sjenert! Stick’em on!!!

Tada! Da var vi ferdige med hele saken! Slettes ikke verst! Good work, everyone! Skulle du være i den posisjon at du da har skrudd sammen en slik nå må du jo gjerne poste et bilde/link! For om mange folk gjør det kan man synkronisere 1000 videoer av POWERPUFFERATOR’er sammen med 1000 versjoner av Powerpuff Girls® End Theme Song’en som er såvidt litt ute av tune i forhold til hverandre og lage en POWERPUFFERATOR MEGA MIX som helt sikkert vil resultere i et sort hull som kun suger til seg bomber og granater og vips! er verden blitt en fint sted å bo, det er garantert at det er det som vil skje! Så hast av sted og fyll alle skuffer med DIY oscillator komponenter!

THE END 😀

– Youkoso

11 Responses to Youkoso’s Powerpufferator!

 • jeg skal lage en!!

 • jeg skal å lage en og da er det bare 998

 • igjen

 • jeg tror ikke jeg skal lage en så da er det fortsatt 998 igjen

 • Nå har jeg prøvd å lodde på alt etter bruksanvisningen, men fikk ikke lyset til å blinke og det er veldig svak lyd ut. Etterpå prøvde jeg å sette alt opp på et breadboard, men hadde samme problemet.
  Har borret opp et brilleetui som jeg skal ha synthen i og er veldig gira på å få se resultatet, men kan ikke gjøre det før jeg vet at synthen fungerer.
  Vet du noe om det er noe som bruker å være galt når andre har gjort dette? Fikk tak i alle delene i går, så det er nok ikke problemet.
  På forhånd takk!

 • Hei Jonas K!
  Det var teit, mon tro hva som er galt… har du forsøkt å ta vekk LED’en? Bare for å se om det blir noe forskjell… prøv også å koble lydsignalet direkte inn på ben nr 4 istedetfor å la det bli dempet av 470Ohms motstanden. Signalet blir i så fall mye sterkere og da er det viktig at du ikke har et dyrt anlegg hvor volumet står på maks før du skrur på greiene hvis ikke blir høyttalerene til tider lei seg. Motstanden er med andre ord kun der for å dempe lyd ut og beskytte anlegget, den er ikke nødvendig egentlig. Prøv også en annen LED med annen farge om du har, det hender at noen LED trekker mer strøm enn andre og denne henter jo pluss’en sin fra lyd ut kanalen slik at den kan blinke i takt med det signalet som kommer ut der (på ben 4)… prøv dette og se om det blir no forskjell, hvis ikke er det supert om du tar et bilde av f.eks. breadbordet så kan jeg se om jeg ser noe feil 🙂 og send bilde av brilleboksen når den er ferdig, gleder meg til å se! 😀

  • Takk for svar 🙂

   Prøvde det du foreslo, men resultatet bli fortsatt ikke helt likt powerpufferatoren.
   Er ganske sikker på at kondensatorene er feile, hvor blinkingen går veldig raskt og ocsillator-tonen alt for lys. Det er altså en mulighet for at jeg bruker 0,1uF, istedet for 1uF. Må nok ha bestilt feil sist bestilling.

   Blinkingen og rytmikken er også veldig ujevn, vet du va dette kommer av?

   Også: Kjøpte meg en bok som heter “make: electronics” som app. Har du vært borti denne boka?

  • Just read it and went gosh, I know why I was poor in the daetbe class. – I don’t think my parents liked me. They put a live teddy bear in my crib. – Woody Allen Born 1935 and

 • Er ganske ny i DIY audio machinery verden, men hva med å merke av notene langs den høyre skruknotten slik at den lettere kan brukes som en slags synth i sammenheng med andre instrumenter?

  Holder på å planlegge mitt første prosjekt, og dette er en fantastisk hjelpeside, men blir litt overveldet av hvor mye tid som må til for å sette seg inn i elektronikken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Booking

want to book a concert or a workshop contact me here:

book@captaincredible,com

News

NEWS

Clocktap Guitar Pedal:

Tiny microbit:orchestra Installation:

Livestream concert announcement:

Fantasy Mansion

Reprint XMAS 2017

Order here

Planck Midi/CV controller register interest here

More info on Planck here

Forest Moon Music Video

Dead Cats Coming Oct2015

on Metronomicon Audio

New EP out NOW!!!1

New VST ploggin!